Zobni mostiček

Kaj je zobni mostiček?

Zobni mostiček je konstrukcija koja se stavlja preko izbrušenih zubi kako bi ih ojačala, učvrstila i uljepšala, a s primarnom svrhom nadomještanja jednog ili više zubi. Most može biti metal-keramički ili bezmetalni keramički.

Kovinsko-keramični ali brezkovinsko-keramični zobni mostiček?

Kovinsko-keramični zobni mostiček v bazi ima kovino (posebne zlitine Co/Cr, zlato, medicinsko jeklo). Na kovino je v plasteh zapečena keramika (porcelan). Ta kombinacija je ob upoštevanju spoštovanja pravil stroke zelo trpežna, odporna in kakovostna. Po drugi strani pa je s to kombinacijo materialov zelo zahtevno doseči popolno individualizacijo barve in prozornosti/prosojnosti (imitacijo naravnega zoba). Ta izziv zahteva vrhunskega zobotehnika z umetniškimi sposobnostmi in najboljše materiale. Poleg tega je dlesen ob kroni včasih videti temnejša zaradi pomanjkanja refleksije iz kovine (“umbrella effect”). Če sčasoma pride do umika dlesni, se bo razkril grd črn kovinski rob. Galvanske reakcije in alergije na kovino v bazi krone, o katerih pacienti pogosto poizvedujejo, so opisani v literaturi, vendar jih v praksi ni.

Brezkovinsko-keramični zobni mostiček v bazi ne vsebuje kovine. Danes se vglavnem sestoji iz litijevih disilikatnih kristalov (npr.IPS E.max) ali cirkonijevega oksida. Litijeva disilikatna keramika je mehansko nekoliko šibkejša od cirkonija, teoretično pa ponuja boljše estetske rezultate. Realno gledano, je glavna razlika v tem, da se cirkonij uporablja za večje konstrukcije, kot so mostovi in za regije z močnejšo obremenitvijo (kočniki).

Prednost brezkovinsko-keramičnih zobnih mostov pred kovinsko-keramičnimi je v možnosti pridobivanja vrhunskih estetskih rezultatov in v odsotnost neprijetnega črnega roba ob dlesni. Brezkovinsko-keramični zobni most se zato vedno priporoča za rekonstrukcijo fronte. Glavna pomanjkljivost mu je cena, ki je pogosto dvakrat višja v primerjavi z običajnimi kovinsko-keramičnimi zobnimi mostovi in potencialni lom koščkov keramike (chipping) pri travmatičnem ugrizu (bruksizem in parafunkcije, nepazljivo in neugodno zloženi zobni odnosi). Tehnika izdelave brezkovinsko-keramičnih zobnih mostov je lahko standardna (ročna), laboratorijska ali z CAD/CAM napravami.

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn