Zobne luske

Zobne luske so zelo pogost, popularen in iskan estetski poseg v svetovni stomatološki praksi, o katerem zainteresirani pacientu postavljajo našemu timu številna vprašanja. Kaj so pravzaprav zobne luske, katere so njihove prednosti, katere težave lahko odpravijo in ali so prava rešitev tudi za vaše zobe?

V nadaljevanju vam bomo odgovorili na najpogostejša vprašanja in dvome vezane za zobne lusk, o njihovi postavitev in vzdrževanju, toda pomembno je poudariti, da bomo lahko šele po strokovnem stomatološkem pregledu, pri katerem bomo ocenili stanje vaših zob, konkretno odgovorili na vprašanje, ali so zobne luske rešitev za vas in katera vrsta lusk je za vaše zobe najprimernejša.

Vsi imamo namreč različne zobe, številni pacienti pa imajo različne razloge, zaradi katerih želijo, da jim vgradimo zobne luske, kot na primer obraba zob, neravni zobje ali poškodovani zobje. Ravno zaradi teh razlogov sta profesionalni pregled in svetovanje s stomatologom nujna pred odločitvijo o posegu in njegovem izvajanju v stomatološki ordinaciji.

Kaj so zobne luske?

Zobne luske so estetski protetični nadomestek, ki vam lahko v kratkem času vrnejo zelo lep nasmeh. To so tanke keramične „ploščice“, ki se lepijo na zunanjo stran zoba. Zaradi strukture keramike, le-te ne spreminjajo barvo zaradi vpliva določene barve hrane ali tobaka. Zaradi tega so izjemno popularne pri osebah, ki si želijo popoln nasmeh.

Obstajajo direktne in indirektne zobne luske, razlikujejo pa se po materialu in postopku izdelave.

Indirektne so keramične zobne luske in zahtevajo več obiskov pri stomatologu. Dražje so, toda trajnejše od direktnih. Direktne se izdelujejo pri enem obisku pri stomatologu (seveda je odvisno od števila zob, ki jih je potrebno tretirati). Izdelujejo se iz kompozitnih materialov, rezultat pa je prav tako popoln nasmeh. Kompozitne zobne luske so nekoliko krajšega veka trajanja, toda s pravilno higieno in vzdrževanjem lahko popravite in podaljšate njihov vek trajanja.

Keramične zobne luske

Keramične luske so posebno oblikovani tanki koščki visokoestetske keramike, adhezivno cementirani na sprednjo stran zob, da bi izboljšali videz, barvo in obliko zob.

Ali so keramične zobne luske primerna rešitev zame?

Zobne luske prizanašajo zobem, saj se glede na klasične zobne krone brusi le sprednja stran zob, in sicer minimalno ali pa sploh ne (no-prep veneers). Glede na najnovejše raziskave je trajnost zobnih lusk od 5 do 15 let. Keramične zobne luske v popolnosti imitirajo naravno barvo zob, kar pri kompozitnih zobnih luskah to ni vedno možno, prav tako ne izgubijo barvo kot kompozitne, poleg tega pa so veliko bolj čvrste in trajnejše.

Kompozitne zobne luske

Kompozitne zobne luske so tanki koščki kompozitnega materiala, ki so posebno oblikovani in zalepljeni na sprednjo stran zob, da bi izboljšali videz, barvo in obliko zob.

Če imate zelo obarvane zobe, odkrušenih robov, če le-ti niso ravno postavljeni v zobnem loku, imajo luknjice, vdolbine ali pa je med njimi presledek, so ena izmed možnih rešitev kompozitne luske. Zahtevajo minimalno ali nikakršno brušenje zob, narejene so pri enem obisku. So zadovoljive estetike in cenovno ugodnejše od keramičnih lusk.

Katere prednosti prinašajo zobne luske?

Zobne luske prinašajo številne prednosti iz zdravstvenih in estetskih razloga. Poseg je izjemno nežen za zobno meso; ne prihaja do vnetij zobnega mesa in njegovega umikanja, saj nekovinska keramika, iz katere so izdelane zobne luske ni „agresivna“ do zobnega mesa, zobne luske pa oponašajo naravne zobe. Poseg zahteva minimalno ali nikakršno brušenje zob in je popolnoma neboleč.

Zobne luske preprečujejo naravno potemnitev zob, saj ne spreminjajo barvo in izboljšujejo barvo že potemnjenih zob, saj njihov material imitira sklenino zdravega, naravnega zoba in reflektira svetlobo na enak način. Iz tega razloga zobne luske vračajo vašim zobem zdrav in željen videz, vašemu nasmehu pa sijočo svežino in lepoto. Prav tako pa so zobne luske odporne na živila, ki lahko povzročijo ali pospešijo naravno potemnitev vaših zob, kot so kava, čaj, obarvani sokovi ali črno vino.

Katere težave lahko odpravijo zobne luske?

Zobne luske lahko uspešno odpravijo nekatere estetske in zdravstvene težave, kot so zobje nepravilnega položaja, odkrušeni zobje, obrabljeni zobje, temni in obarvani zobje, presledek med zobmi, poškodovani zobje ali zobje, ki so spremenili svojo naravno barvo.

Zobne luske lahko spremenijo obliko, velikost, položaj in naravno barvo zob, in poleg tega, da izboljšujejo estetiko vaših zob, lahko preprečijo tudi nekatere zdravstvene težave, ki jih povzročajo obrabljeni, poškodovani ali neravni zobje kot so nastanek kariesa, razpoke na zobeh, umik ali vnetje zobnega mesa. Zobne luske so lahko prav tako dobra alternativa dolgoletnem nošenju fiksnega zobnega aparata, če gre za nepravilno postavljene zobe, ali če obstaja presledek med sprednjimi zobmi.

Kako se vgrajujejo zobne luske?

Zobne luske lahko vgradimo le na en zob, ki pacientu povzroča težave (kot je luknjica v zobu, vdolben ali odkrušen zob) ali več njih, če želi pacient popoln estetski makeover, ki bo povrnil lepoto in svežino njegovega nasmeha. Po profesionalnem pregledu in ocenitvi v stomatološki ordinaciji, vam bomo priporočili vrsto lusk, ki najbolj ustrezajo vašim zobem.

Po minimalnem ali nikakršnem brušenju zob naredimo prostor za lusko. Nato se odvzame vaš odtis, po katerem se izdelajo luske, ki jih bomo vgradili na zob ali zobe. Sodobna stomatologija omogoča pacientu, pred končno vgradnjo lusk, postavitev začasnih lusk, da bi lahko skupaj z nami videl, kako bi le-te izgledale in kako bi jih lahko modificirali, če za to obstaja potreba in želja (na primer izpopolniti obliko, barvo in velikost lusk) pred njihovo končno vgradnjo.

Cene zobnih lusk

Redne cene zobnih lusk, lahko preverite v našem ceniku.

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn