Zobna protetika

Ali vam manjka eden ali več zob ali vam ni všeč videz vaših zob?

Zobna protetika – zobe, ki vam manjkajo je mogoče nadomestiti in spremeniti s protetičnimi nadomestki v obliki zobnih vsadkov, zobnih lusk, zobnih kron in zobnih mostov. Po preučitvi stanja vaših zob in po rentgenskem posnetku, vam bomo predlagali najboljšo rešitev za vaš nasmeh. V Centru za estetsko zobozdravstvo vam lahko ponudimo naslednje storitve:

 1. kompozitne zobne luske
 2. keramične zobne luske   
 3. zobne krone       
 4. zobne mostičke
 5. zobne proteze
 6. zdravljenje bruksizma  

Vsadki ali zobni mostiček?

Manjkajoči zobje lahko privedejo do škodljivih sprememb v grizu, v nagibanje in premikanje zob, lahko povzročijo poškodbe čeljustnega sklepa ter razvoj parodontalne bolezni in kariesa. Zobni mostovi so strukture, ki nadomeščajo izgubljeni zob ali zobe ter njihovo funkcijo in estetiko. Obrušeni obstoječi zobje se uporabljajo kot nosilci, na katere se pritrdi (cementira) zobni mostiček. Telo zobnega mostu pa zamenja manjkajoči zob (zobe). Nosilci zobnega mostu so lahko tudi zobni vsadki. Prednost zobnega vsadka kot nosilca je, da nadomestilo za izgubljeni zob ne zahteva brušenja zdravega zoba. Pomankljivosti sta višja cena in daljši čas. Nosilni naravni zobje se za zobni most obrusijo in obremenijo v samo 10 dneh, medtem ko se za zobni vsadek opravlja eno ali več operacij, temu sledi čakanje nekaj mesecev, šele nato se postopek dokonča. Pravilo je, da se zobni vsadek in naravni zob ne vežeta kot nosilca iste konstrukcije ker je zobni vsadek na eni strani negibljiv (ankiloziran) v kosti, naravni zob na drugi strani pa nenehno amortizira na svojem obzobnem tkivu (mikrometrski premiki). Za izdelavo zobnih mostov se uporabljajo kovinsko-keramični ali brezkovinsko-keramični materiali. Za zadnjo stran se zaradi izjemne čvrstosti in vzdržljivosti kot prva izbira priporočajo kovinsko-keramični materiali, spredaj pa se najboljši rezultati dosegajo z brezkovinsko-keramični materiali. 

Primjer klasične procedure izrade zubnih nadomjestaka:

 1. prvi pregled zob in ustne votline in digitalni ortopan
 2. prikaz možnih rešitev in dogovor s pacientom
 3. začetek zdravljenja – zobje se neboleče pripravljajo za krono ali zobni most na tak način, da so krožno obrusijo v štrcelj (miniaturni zob) pod anestezijo. Miniaturni zob kasneje prejme samostojno zobno krono ali postane nosilec zobnega mostu in se tako ohrani pred nadaljnjim uničenjem.
 4. priprava začasnih zob
 5. otisovanje obrušenih zob in zob na nasprotni čeljusti
 6. preizkušanje izdelka v večih fazah, posvet z pacientom in prilagajanje
 7. cementiranje izdelka in navodila o vzdrževanju ustne higiene

Ali morda zobna proteza?

V odsotnosti številnih zob je rešitev proteza. Glede na dejstvo, da je zobna proteza snemni pripomoček, pacienti imajo težave s prilagajanjem nanj. Zato obstajajo različni načini izdelave in zadrževanja proteze v ustih (zaponke, krone, implantati), ki omogočajo večje udobje nošenja proteze.

Oglejte si primer popolne obnove pri mlajši pacientici (24), kjer smo uspeli ohraniti večino zob in ji dali nov nasmeh, ki ga lahko ponosno pokaže.

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn