Ortodontija

Kaj je ortodontija?

Ortodontija zajema diagnostiko, preprečevanje in zdravljenje nepravilnosti položaja in razmerij zob. Najbolj učinkovit način za odpravo ortodontskih anomalij je nošenje fiksnega zobnega aparata.

Fiksni zobni aparat

Fiksni obni aparat sestoji iz mehanizmov, ki se prilepijo na zobe ter žic. Odvisno od vrste mehanizmov, fiksne zobne aparate lahko poenostavljeno razdelimo na kovinske, estetske in samozaklepne. Vrh naše ponudbe so kozmetični fiksni zobni aparati, ki so kristalno jasni in prozorni. Ko pride čas, se preprosto odstranijo, ne da bi pri tem poškodovali sklenino. Premiki s pomočjo tega sistema so pod nadzorom naših strokovnjakov optimizirani, natančni in hitri.

Fiksni zobni aparat nastavimo pri enem samem obisku, medtem ko se žice menjajo, odvisno od primera in presoje strokovnjaka, običajno pa na vsakih 4-6 tednov. Nova žica ustvarja napetost ter nežno premika zobe proti želenem položaju. Postopek ni boleč, je pa na začetku lahko neprijeten. Trajanje povprečnega ortodontskega zdravljenja je leto in pol. V obdobju nošenja zobnega aparata je zelo pomembna pravilna ustna higiena, ker se hrana radi nabira okoli žic in mehanizmov. Ob zaključku vsakega ortodontskega zdravljenja je potrebno izdelati retencijsko napravo, zato da se prepreči vrnitev zob v začetno stanje. Retencijska naprava je lahko mobilna tenka opornica, ki se nosi vsako noč, ali fiksna tenka žica, ki se lepi z notranje strani zobnega loka in ne moti vsakdanje funkcije.

Čeprav je fiksni zobni aparat odlična izbira za korekcijo skoraj vseh ortodontskih problemov, ni vedno edina rešitev, ki je na voljo!

Za odpravo manjših nepravilnosti zob, predvsem tistih v sprednjem delu čeljusti, oz. sprednjih zob (nasmeh), se lahko uporabljajo tako imenovani sistemi Clear Aligner (npr. Invisalign, Smilelign) in mobilni zobni aparati (Inman Aligner). Ta rešitev je pogosto hitrejša, bolj elegantna, enostavnejša za nošenje in skoraj nevidna, za razliko od običajnih zobnih aparatov.

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn