Nevidni zobni aparat – je fiksni zobni aparat edina rešitev?

Fiksni nevidni zobni aparat je svojevrsten zlat standard v ortodontskem zdravljenju. Zobni aparat ravna najrazličnejše anomalije položaja zob in vrača normalno funkcijo, ugriz in estetiko. Estetsko zobozdravstvo pogosto uporablja zobni aparat v kombinaciji z ostalimi posegi (implantologijo, zobno protetiko, beljenjem zob itd.), da bi se pacientu nudilo največ ob minimalni invazivnosti.

Fiksni zobni aparat je svojevrsten zlat standard v ortodontskem zdravljenju. Zobni aparat ravna najrazličnejše anomalije položaja zob in vrača normalno funkcijo, ugriz in estetiko. Estetsko zobozdravstvo pogosto uporablja zobni aparat v kombinaciji z ostalimi posegi (implantologijo, zobno protetiko, beljenjem zob itd.), da bi se pacientu nudilo največ ob minimalni invazivnosti.

Primer: Oseba je že davno izgubila enega ali več zob. Sosednji zobje so se medtem nagnili ali zasukali. Prišlo je do spuščanja ugriza in prekomerne obrabe sprednjih zob. Če oseba kadi ali pije veliko kave, so se zobje obarvali rumeno ali rjavo. V takšnih primerim z zobnim aparatom najprej naravnamo nagnjene zobe. Potem pridejo na vrsto posebne keramične krone, pri katerih ni potrebno brusiti celoten zob. Z njimi se dvigne ugriz, da bi razbremenili ostale zobe in povrnili nepravilno vertikalno dimenzijo (ti.table-tops ali onlay/overlay). V ponovno odprte prostore brez zob, ki smo jih ustvarili z zobnim aparatom, se vstavijo zobni vsadki. Za urejanje sprednjih zob imamo na voljo še beljenje ali keramične luske (veneers), s čimer povrnemo svežo barvo in želeno lepo naravno obliko.

Nosilci niso vedno edina rešitev. Pogosti primeri so, ko je pacient že nosil fiksni zobni aparat, toda sčasoma so se nekateri zobje (večinoma sprednji) ponovno malo zasukali ali pa je prišlo do stisnjenih zob („gneče“). Prav tako nas pogosto obiskujejo pacienti z nepravilnostmi kot so ločenost sprednjih zob, zasukani ali navzven/navznoter izbočeni posamezni zobje itd., toda s samim ugrizom nimajo težav oziroma motenj. Moti jih izključno estetika sprednjih zob (sekalci in podočniki). Za tiste, ki nikakor ne želijo fiksnega zobnega aparata, je brušenje takšnih zob za kovinsko-keramične krone ali nekovinske krone najhitrejša (do nedavnega tudi edina) rešitev, toda pravzaprav tudi zelo škodljiva, saj z brušenjem nepovratno uničimo strukturo zdravega zoba. Moderno estetsko zobozdravstvo nudi danes ob klasičnem fiksnem zobnem aparatu tudi prozorni aparat (ti. Clear aligner tipa Invisalign) in Inman aligner. To sta zelo natančna zobna aparata, nastala z razvojem digitalne tehnologije, ki se izdelujeta na temelju naprednih digitalnih stimulacij in 3D tiskanih modelov, kar prispeva h kvaliteti ortodontskega zdravljenja. Katere so prednosti mobilnih zobnih aparatov?

Neviden zobni aparat nudi hitro zdravljenje, večinoma znotraj 3 do 6mesecev. Prijeten je za nošenje – v ustni votlini ne povzroča ranic ter ne žuli, kar je specifično pri fiksnem zobnem aparatu. Neviden zobni aparat, kakor govori že njegovo ime, je skorajda popolnoma neviden v ustih v primerjavi s fiksnim zobnim aparatom. Vzdrževanje zobne higiene je veliko lažje, saj se prozorni zobni aparat in Inman aligner enostavno snameta. Prav tako ne poškodujeta sklenino zob. Varna sta za uporabo, saj delujeta z nežnimi, toda konstantnimi silami, ki pomikajo zob v želen položaj. Z nevidnim zobnim aparatom se enostavno govori in ne ovira jezika. Zobni aparat Inman aligner ima notranji lok, ki je malo bolj moteč pri govoru, toda zato se nosi le 18 ur na dan (lahko se sname pri pomembnih družbenih stikih in podobno). Po ceni sta sprejemljivejša od fiksnih zobnih aparatov. Torej prednosti je veliko, toda kako vedeti, ali ste primerni za neviden zobni aparat ali Inman aligner.

Brezplačni pregled za prozoren zobni aparat in Inman aligner vključuje analizo ugriza in obstoječega stanja zob. Če je pacient primeren za zdravljenje, vzamemo natančne odtise čeljusti in fotografije, na temelju katerih specialisti individualno oblikujejo in izdelajo napravo s pomočjo najmodernejše tehnologije (3D skener in tiskalnik, CAD programi). Pacient v digitalni simulaciji in na 3D modelu pred začetkom terapije vidi, kako bodo videti njegovi zobje na koncu zdravljenja, kar je dodatna prednost. Pri zdravljenju z nevidnim zobnim aparatom pacient prejme set opornic (alignera), ki jih nosi vsak dan, cel dan (razen med jedjo), menjajo pa se v povprečju vsaka 2 tedna. Pri Inman alignera zobnem aparatu pa pacient prejme napravo, ki se nosi do konca zdravljenja. Po zaključku vsakega zdravljenja je potrebno zagotoviti, da se nepravilnost ne vrne. To se zagotovi s pomočjo splintov (tanka žička ali bel trak, ki se nalepi z notranje strani zob) in/ali retainerja (tanka prozorna opornica, ki se nosi ponoči). Enkrat, ko se zobje postavijo v popolno vrsto, je možno njihove fizične pomanjkljivosti (okrušeni robovi , skrajšanje/obraba, barva, itd.) zelo enostavno popraviti skozi ti. ABB koncept; „Slign“ pomeni poravnanje zoba, „Bleanch“ pomeni beljenje zoba, „Bond“ pa pomeni korekcija navedenih pomanjkljivosti oblike ob estetskem zobnem polnilu  (t.i. bele plombe ali free-hand bonding zobne luske) ali keramične luske (veneers).

V nadaljevanju je prikazanih nekaj primerov zdravljenih zob z mobilnimi napravami nove generacije (clear aligner in Inman aliger) – pred/potem:

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Priljubljene objave