Endodontija

Endodontija –  zdravljenje koreninskih kanalov

Ko karies najde svojo pot do zobnega živca pride do vnetne reakacije, ki jo spremlja občutljivost na vroče in hladne dražljaje, spontana neprijetna bolečina in otekanje obraza v bližini prizadetega zoba. Na tej točki je potrebno začeti endodontsko zdravljenje, da bi se preprečilo nadaljnje širjenje okužbe in ohranilo zob. Zdravljenje se sestoji iz odpiranja zoba (povzročitelja) in odstranitve okuženega tkiva pod omrtvičenjem (anestezijo). Endodontsko zdravljenja je pravzaprav zapleten mikrokirurški poseg, od katerega je odvisna prihodnost zoba. Poseg zahteva suho delovno področje, kontrolne rentgenske slike in uporabo najsodobnejših tehnologij. Na ta način se, nekoč utrudljiv postopek, ki je trajal mesece in pogosto končal z odstranitvijo zoba, zmanjšal le na obisk ali dva, ki praviloma pripelje do popolne ozdravitve. Po ročnem ali mehanskem čiščenju (ProTaper), odstranitvi vnetega tkiva in uničenju bakterij, je potrebno zobni koren zatesniti s polnilom za preprečevanje ponovne okužbe in po potrebi nadgraditi s krono (če manjka večji del zoba).

Nazidki (koreninski zatiči)

Nazidki so vrsta zatičev, ki ustvarjajo oporo za nadomestni zob (polnilo ali krono). Prej so se izdelovali predvsem v laboratorijih iz kovin na osnovi ulitega odtisa, vendar je bilo potrjeno, da so take konstrukcije zaradi svoje togosti in obsežnosti škodljive za zob, težko jih je odstraniti iz kanala, in v nekaterih primerih temna barva kovine predstavlja estetski problem. Danes bi bilo potrebno uporabljati izključno zlepljene cementne estetske nazidke iz vlaken, ki so ojačana z kompoziti. Takšne nadgradnje je lažje in hitrejše narediti, prenos sil na zob je veliko ugodnejši, so estetske in jih je po potrebi mogoče enostavno odstraniti iz kanala.

V redkih primerih je, zaradi reakcije organizma, trdovratnih bakterij ali zloma občutljivih instrumentov za čiščenje kanala, konzervativno ozdravljenje okužbe na konici korena (granulom, cista) nemogoče. Takrat se izvaja apikotomija – majhen kirurški poseg, pri katerem se odstrani konico zobnega korena in vneto okoliško tkivo.

Primer endodontije si lahko ogledate in preberete na našem blogu!

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn

ostale storitve

Priljubljene objave