Esthetic dental centar razlaga: vgradnja zobnega vsadka in metoda all-on-4

Pacienti pogosto sprašujejo o možnostih nadomestitve enega ali več zob. Najboljša rešitev za to je vgradnja zobnega vsadka all-on-4. Le-ti niso novost – zgodovina modernih zobnih vsadkov sega več kot 50 let nazaj. Sčasoma sta oralna kirurgija in zobni vsadki napredovali, zato jih danes popolnoma varno in rutinsko uporabljamo pri rehabilitaciji delne ali popolne brezzobe čeljusti . Če je pacient brez zob ali pa so ostali zobje tako slabi, da se ne morejo sanirati za kvalitetno protetično delo (mostički in krone) ter se morajo odstraniti, so na voljo tri rešitve:

1) Popolne proteze

Totalne ali popolne proteze nadomeščajo izgubljene zobe, toda večina oseb jih težko prenaša, saj pogosto niso stabilne tekom uživanja hrane ali pri govoru (izpadajo), njihova konstrukcija je relativno masivna, zmanjšujejo občutek hrane in vedno niso videti naravno. Njihova prednost je ugodna cena.

2) Proteza na zobnih vsadkih

Ta rešitev je veliko boljša od predhodne, saj se protetika drži na 2 ali 4 zobnih vsadkih in je tako popolnoma stabilizirana. Konstrukcija proteze, podprte z zobnimi vsadki, je tanjša, kar pomeni, da lahko pacient bolje občuti okus hrane, lažje govori itd. Te zobne proteze so snemljive, zato jih je enostavno čistiti. So dobra izbira v primeru, ko ima pacient težave z vzdrževanjem higiene (npr. kronične degenerativne bolezni), cenovno pa so sprejemljive.

3) all-on-4 ili all-on-6

Metoda All on 4 pomeni vgradnjo štirih zobnih vsadkov, pod posebnim kotem, in fiksno delo na zobnih vsadkih (fiksna proteza ali zobni mostiček). Ta sistem je še posebaj indiciran, kadar je v zadnji regiji (zadnji zobje) na voljo le malo kosti, kar otežuje klasično implantološko zdravljenje (6 ali 8 zobnih vsadkov in fiksni kovinsko-keramični mostiček). Da bi imeli dovolj prostora za vgradnjo zobnih vsadkov, je potrebno vgraditi umetno kost, povzdigniti sinus (sinus lift), čakati več mesecev, nato opraviti implantacijo in zopet čakati več mesecev…ta postopek je dolgotrajen, boleč in drag, rezultati pa so tako rekoč nepredvidljivi. All on 4 (all on 6) metoda temelji na implantaciji v sprednjem delu čeljusti, kjer je dovolj kosti, s čimer se izogne potrebi po vgradnji kosti, dvigovanju sinusa itd. V enem obisku, ob uporabi anestezije, je možno vgraditi zobne vsadke in izdelati začasno fiksno delo. Torej pacient dobesedno zjutraj opravi operacijo, popoldan pa že ima nove zobe, s katerimi lahko povsem normalno jé, se smeji, govori. Po približno 4-6 mesecih, ko se preostala kost in mehko tkivo v ustih popolnoma pregradita in remodelirata, se izdela dokončno trajno delo. All on 4 konstrukcija je fiksna, kar pomeni, da se ne sname, razen v ordinaciji zaradi morebitnega pregleda, popravka ali čiščenja. Toda fiksno delo nosi s seboj veliko odgovornost, a to je pravilno vzdrževanje higiene. Če pacient svojega nadomestka ne čisti in ne prihaja na redne kontrolne preglede k zobozdravniku, obstaja velika možnost, da bo prišlo do vnetja in potencialno do izgube vsadka.

Cena All on 4 je odvisna od brenda, ki se uporabi, in seveda od posamezne ordinacije. Na tržišču je precej brendov, vsi imajo komponente za all on 4, eni izmed najbolj znanih in najboljših pa so Straumann, Nobel Biocare, sledijo MIS, Ankylos itd. Te znamke imajo za seboj nekaj sto tisoč prodanih zobnih vsadkov, dolgoletne raziskave, številne inovacije in patente in so zato nekoliko dražji od t.i.“low cost“ zobnih vsadkov.

V nadaljevanju si lahko preberete primer izdelave zob z metodo All on 4.

Pacient pride v ordinacijo po odstranitvi preostalih zob v zgornji čeljusti, ki jih je močno poškodoval kronični parodontitis. Predhodni zobozdravnik iz zdravstvenega doma je sugeriral izdelavo klasične mobilne proteze, toda pacient želi fiksno protezo v najkrajšem možnem roku – ne želi biti brez zob zaradi narave svojega poklica, ki vključuje vsakodnevne družbene stike in potovanja. Daljše obdobje se je zaradi dentalnega strahu izogibal zobozdravnikov in sedaj želi svojo težavo odpraviti čim prej. Vpogled v 3D posnetek, oziroma dentalni CBCT, prikazuje precej slabo stanje kosti v zadnji regiji: izguba kosti v višini in širini. Klasično implantološko zdravljenje (fiksni mostiček na 6-8 zobnih vsadkih) bi vključevalo obojestransko dvigovanje sinusa (sinus lifting) in obsežno avgmentacijo kosti (umetna kost). Šele po 6-8 mesecih bi bilo možno vgraditi zobne vsadke, nato pa bi bilo potrebno čakati še 3-4mesece na oseointegracijo (zraščanje zobnega vsadka s kostjo), preden bi lahko izdelali nov zob oziroma kovinsko-keramični mostiček na zobnih vsadkih. Pacient ne more toliko čakati, ne želi imeti več kompleksnih operacij, pa tudi finančna plat takšnega zdravljenja je slabša v nasprotju z alternativo metodo ALL ON 4. Pacientu se kot idealna rešitev za njegove potrebe predlaga metoda All on 4. V enem dnevu mu bodo vgrajeni štirje zobni vsadki, ki bodo nosili fiksno konstrukcijo (zobni mostiček). Pacient zapušča ordinacijo z novimi zobmi; od vgradnje zobnih vsadkov do novih zob bo preteklo največ 12 ur! Po 6 mesecih, ko se spremeni in stabilizira situacija v ustih, se bo izdelalo novo delo po novem odtisu. All on 4 temelji na štirih posebno razporejenih zobnih vsadkih (glede na analizo natančnega CBCT 3D posnetka kosti) in spojnikih  (multi-unit abutment), ki so oblikovani tako, da takoj po implantaciji prenesejo obremenitev fiksnega dela. Zobje, ki jih prejme pacient, so izdelani iz estetskega materiala akrilat in so popolnoma individualizirani glede na pacientovo fizionomijo in želje. Sname jih le zobozdravnik v ordinaciji (fiksirani so z vijakom za zobni vsadek) zaradi čiščenja in kontrole, enkrat do dvakrat letno. S tem nadomestkom lahko pacient, takoj po vgradnji zobnega vsadka, najnormalnejše govori in jé.

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Priljubljene objave