Zobna krona

Kaj je zobna krona?

Zobna krona je umetni dodatek zobu, ki zajema njegov kronski del ter posnema velikost in obliko naravnega zoba. Izdeluje se kot posamičen protetični nadomestek, katerega funkcija je nadomestiti poškodovani ali izgubljeni del zoba, ali kot nosilec zobnega mostu, ki nadomesti izgubljene zobe. Naloga zobne krone je vzpostaviti naraven videz in funkcijo zobnega loka. Zobna krona lahko pokrije celotno naravno zobno krono (polna krona) ali le del naravne zobne krone (delne zobne krone).

Odvisno od materiala, iz katerega so izdelane, so zobne krone lahko kovinske, akrilne, keramične ali iz kompozitnega materiala

Keramična zobna krona

Keramične zobne krone so “čepice”, ki so nameščene na obrušen zob, da ga zaščitijo pred pokanjem, da mu vrnejo funkcionalnost in pričarajo lepši nasmeh.

Vrste keramičnih zobnih kron

Ločimo kovinsko-keramične zobne krone in brezkovinsko-keramične zobne krone (cirkonij, E.max itn.). Kovinsko-keramične zobne krone so trdne in estetsko sprejemljive. Brezkovinsko-keramične zobne krone so estetsko idealna rešitev, s katero se izognemo tudi morebitnemu pojavu črnega ali temnega kovinskega roba ob dlesni.

Če imate zob, ki ima veliko polnila, ali ki je oslabljen zaradi zobne gnilobe in če polnilo ne more razrešiti situacijo, v poštev pridejo kovinske ali brezkovinske zobne krone, odvisno od stanja v ustih, vaših želja, potreb in zmožnosti. Če obstaja več takih zob in če nekateri manjkajo, je rešitev lahko kovinsko-keramični ali brezkovinsko-keramični zobni most in zobni vsadki.

Če imate dodatna vprašanja, ali bi se želeli naročiti na brezplačni kontrolni pregled, nas kontaktirajte tukaj ali pokličite 00385 1 557 3839.

 Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!

Facebook
Twitter
LinkedIn