Trajnost zobnih lusk


Image post

Napisal Ivan Katalinić v News

18. February, 2018

Dobro vzdrževanje higiene in redne kontrole pri stomatologu so ključ dolgotrajnih zobnih lusk, njihova postavitev pa paciente ne omejuje pri prehranjevalnih navadah, prav tako pa tudi konzumacija določenih živil ne bo vplivala na barvo zobnih lusk.

Kaj so točno zobne luske?

Ali se sprašujete, kako imajo lahko holywoodske zvezde tako popoln nasmeh? Ali jim zavidate na njihovih velikih, belih in popolno razporejenih zobeh? Se sprašujete, zakaj mati narava ni bila tudi do vas tako darežljiva? Odgovor ne leži v goli genetiki temveč v keramičnih zobnih luskah in spretnih rokah naših stomatologov in zobnih tehnikov.

Zobne luske so minimalno invazivni protetični nadomestki, izdelani iz izjemno tenke popolne keramike, ki se lepijo na sprednjo površino naravnih zob, s ciljem dolgotrajnega izboljšanja njihovega estetskega videza.

Z zobnimi luskami lahko spreminjamo obliko zob, velikost in njihov nagib, kot tudi zapiramo presledke med zobmi (diasteme) ter hkrati zaščitimo zobe pred morebitno erozijo, ki je lahko povezana z gastritisom ali bulimijo.

Pomembno je poudariti, da se takšne zobne prevleke izdelujejo individualno za vsakega pacienta iz visoko estetske e.max keramike, ki poseduje sposobnost imitiranja videza naravnega zoba.

Kdo je primeren kandidat za luske?

Pacient, ki želi spremeniti estetski videz svojih zob, in ima pri tem zdrave, sanirane zobe brez kariesnih lezij, brez večjih kompozitnih polnil na teh zobeh in po možnosti brez endodontsko zdravljenih zob. Zobno meso mora biti zdravo, higiena pa brezhibna!

Da bi se z zagotovostjo ugotovilo, ali ste primeren kandidat, je potrebno priti na brezplačen pregled v našo ordinacijo, kjer bo naš strokovni tim opravil stomatološki pregled in, če bo potrebno, naredil rentgenski posnetek zob, da bi podali končno odločitev o tem, ali ste primeren kandidat za estetske zobne luske.

Kakšen je postopek izdelave zobnih lusk?

Za popoln nasmeh s pomočjo estetskih zobnih prevlek je potrebno nekaj prihodov k stomatologu.

Na prvem pregledu se analizira vaše oralno zdravje, naredi se kompletna klinična in radiološka diagnostika in se razpravi o vaših željah in možnostih, s katerimi razpolagajo naši strokovni stomatologi.

Če ste primeren kandidat in ste se resno odločili za poseg, vam lahko pri istem obisku vzamemo odtis vaših zob in posnamemo nekaj fotografij vašega nasmeha in zobnih lokov.

Naši zdravniki na temelju fotografij izdelajo tako imenovani smile design, računalniško simulacijo vašega nasmeha z zobnimi luskami. V tem procesu se izdelujejo številne kombinacije oblik, barv in velikosti bodočih zobnih lusk, iskajoč tisto, ki najbolje ustreza obliki vašega obraza in ostalih zob. Na temelju digitalne simulacije tehnik se izdela wex-up oziroma se modelira luske iz voska na sadrenem modelu, ki se dobi po odtisu.

Pri naslednjem obisku imate možnost probe in simulacije bodočih lusk direktno v vaših ustih (mock-up), kjer vam z začasnim kompozitnim materialom v usta vstavimo zobne luske, ki jih je tehnik individualno modeliral za vas.

Potem ste na vrsti vi, s svojimi sugestijami; ali so vam zobje všeč, ali bi želeli, da so malce daljši, krajši, kockasti. Prisluhnili bomo vašim željam. To je popoln način, da tehnik in stomatolog dobita vpogled v vaše osebne želje, pa tudi da vi vidite, kako bo izgledal vaš bodoči nasmeh, preden se podamo v brušenje zob.

Pred samo pripravo zob se pogosto odločimo za beljenje zob, da bi bil končen rezultat še spektakularnejši. Prav tako pa se v situacijah, ko je raven zobnega mesa neenakomerna na posameznih zobeh, opravi postopek laserske odstranitve zobnega mesa (gingivektomija), da bi dosegli simetričnost, s samim tem pa tudi maksimalno estetiko.

Naslednji korak je brušenje zob. Brusi se le sprednja površina zoba in to le za 0,3-0,6mm, kar je bistveno manj, kot pa če se zob brusi za zobno krono. Pri tem se maksimalno ohranja zobno tkivo, zmanjšuje se možnost preobčutljivosti zob in nevarnost pred izgubo vitalnosti zob. Danes vse pogosteje izdelujemo non-prep zobne luske, oziroma luske brez brušenja zobne površine, če obstajajo idealni pogoji za takšen poseg.

Po brušenju se odvzame natančen odtis zob, pacientu pa se izdelajo začasne luske iz kompozitnega materiala, katere ima do izdelave narejenih keramičnih zobnih lusk. Začasne zobne luske so estetsko sprejemljive in ščitijo zob pred preobčutljivostjo pri konzumiranju hrane in pijače.

Da bi luske v popolnosti zadovoljile vaša pa tudi naša pričakovanja, se opravi vsaj ena proba dela. Pacient ima tedaj priložnost videti luske v ustih in podati sugestije za morebitne dodelave in korekcije. Preverja se barva, razmerje lusk pri ugrizu in ostalih premikih čeljusti, da bi se končno delo privedlo do popolnosti.

Tehnik tedaj dokončno dodela zobne luske, ki so pripravljene za cementiranje.

Zobne luske se cementirajo s posebno adhezivno tehniko, ki nudi izjemno čvrsto vezo luske z zobom, tako da vam ni potrebno skrbeti, da bi se le-ta enostavno odlepila.

Po cementiranju ni potreben čas okrevanja, temveč se pacient takoj vrača k svojim normalnim vsakodnevnim aktivnostim.

Kako vzdrževati luske in kolikšna je njihova trajnost?

Redno in kvalitetno vzdrževanje higiene zob in ustne votline ter redne kontrole pri stomatologu so ključ za dolgotrajnost lusk.

Čeprav sama keramika ne more nastradati od kariesa, se le-ta nahaja le na sprednji površini zoba, kar pomeni, da lahko zobno tkivo pod lusko prizadene karies, v kolikor je higiena slaba.

S temeljitim ščetkanjem zob 2 krat na dan, čiščenjem interdentalnih prostorov z zobno nitko in nežnim masiranjem zobnega mesa z mehko ščetko, se lahko izognemo težavam kot so karies in umik zobnega mesa nad lusko. S takšnim vzdrževanjem lahko delo traja več kot 10 let.

Pomembno je poudariti, da zobne luske ne pomenijo tudi spremembo v prehranjevalnih navadah, niti ne bodo spremenile barvo zaradi konzumacije kave, čaja in obarvane hrane, toda vendarle se ne priporoča trgati žilavo in trdo hrano z luskami. Prav tako se morajo navade kot so žvečenje zobotrebcev, grizenje nohtov ali odpiranje raznih predmetov z zobmi eliminirati. V nasprotnem obstaja nevarnost pred pokanjem ali izpadanjem zobnih lusk.

Če imate dodatna vprašanja ali pa se želite naročiti na brezplačen kontrolni pregled, se nam javite tu ali pa nas pokličite na +385 1/557 3839


Všeč vam je kaj vidite? Podelite to z svojimi prijatelji in znanci!